Thursday, December 9, 2010

KERAJAAN KEMARUK DUIT RAKYAT!!!

KERAJAAN KEMARUK DUIT RAKYAT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  1. Saman ekor dan renew road-tax adalah 2 perkara yg tidak sepatutnya dihubungkait. Saman ekor adalah dakwaan kesalahan trafik yg dirakam dr jauh yg sepatutnya dibuktikan dakwaan tersebut melalui proses kehakiman, manakala renew road-tax adalah suatu proses membayar cukai kpd kerajaan atas kenderaan yg digunakan di jln raya.
  2. Namun kerajaan kita telah melaksanakan HUKUM KANUN RIMBA dgn menghukum pemilik kenderaan yg ingin renew road-tax atas kesalahan yg blm pasti dan tidak pernah dibuktikan.
  3. Hukuman ke atas pemilik/penama kenderaan adalah suatu penganiayaan yg tidak sepatutnya berlaku krn tidak semestinya pemilik yg melakukan kesalahan yg didakwa.
  4. Cth; isteri saya merupakan penama pd 3 kereta termasuk yg digunakan oleh ayahnya dan abangnya. Isteri sy gagal utk renew road-tax selama setahun dan hanya diberi enam bln krn didakwa blacklisted. Setelah disemak terdapat KONONNYA 23 saman ekor speed trapped, tapi itu semua adalah KONONNYA, dan kesalahan tersebut tidak pernah dibuktikan.
  5. Isteri saya yg setahu saya memandu ibarat seekor kura2 terkedu apabila dimaklumkan kesalahan yg TIDAK PERNAH DILAKUKANNYA. Beliau yg agak lurus bendul menangis teresak2 sejurus gagal renew road-tax utk tempoh setahun spt biasa. Tidakkah ini suatu penganiayaan?
  6. Saya tidak pernah mempertikaikan kedaulatan undang2 negara termasuk undang2 trafik TAPI saya mempersoal cara kerajaan memperolehi hasil negara dgn cara menindas rakyat yg tidak bersalah.
  7. Andaikata kerajaan ingin memastikan undang2 dipatuhi, sepatutnya pemandu yg melanggar kesalahan dikenalpasti dan dibawa ke muka pengadilan bknnya melalui cara mudah dan tidak bertanggungjawab.
  8. Apakah sdh tiada konsep pengasingan kuasa antara mahkamah dan eksekutif di negara ini?Kalau begitu benarlah spt apa yg didakwa bahawa sistem kehakiman kita telah tercemar teruk.
  9. Apakah kerajaan sudah terlalu terdesak utk memperoleh pendapatan negara? Ke mana perginya hasil negara kita dari sumber yg lain? Kalau begitu benarlah spt apa yg didakwa bahawa isteri PM (Rosmah The Perasan 1st Lady) perampas harta negara melalui program PERMATA.
  10. Kerajaan hanya menutup ketirisan besar dgn kawalan media dan mengupah penggodam di internet, namun benda busuk pasti HAK PASTI MENGATASI YG BATIL!!!!!!Saya bkn aktivis mana2 parti politik TAPI saya adalah rakyat biasa yg pasti mengundi pada setiap kali pilihanraya!

1 comment: